Roman Paulus a Marcel Ihnačák nabízejí recepty

vydáno:

aktualizace:
19.09.2013 16:27

S cílem přinést radost do českých kuchyní se šéfkuchaři Roman Paulus a Marcel Ihnačák rozhodli se svými recepty vstoupit do soutěžního projetu "Česka proti Slovensku".

foto

Šéfkuchař Roman Paulus PR

Kuchyně již dlouho není výsostným územím žen, ty zde ale stále ještě tráví více času než muži. Zatímco muži si chvíle v kuchyni více užívají, vaření často vnímají jako odpočinek a rádi experimentují, pro ženy je příprava jídel spíše zaběhlým stereotypem a každodenní nutností. Právě to by chtěl projekt společnosti Lidl změnit a naplnit české a slovenské kuchyně inovacemi a zábavou.

Muž do kuchyně přináší inspiraci a žena zkušenost. To se projevuje i na nákupu. Žena nakupuje častěji sama a ve většině případů podle předem připraveného nákupního seznamu. Jak vyplývá z průzkumu společnosti, muži chodí na nákup častěji s dalšími členy rodiny a 2/5 z nich si seznam toho, co nakoupit, nedělají.

Vaříme hlavně českou kuchyni a jídla, která vařili naši rodiče. V ČR přebírají jídelníček z dětství asi 75 % lidí, na Slovensku je to až 94 %. Třetina lidí si vymýšlí vlastní recepty, silnou inspirací je také italská kuchyně, kterou preferují více ženy (32 %) a lidé se středoškolským a vysokoškolským vzděláním. Muži se zase rádi inspirují chutí asijských jídel (24 %). S příklonem ke zdravému životnímu stylu se do našich jídelníčků dostávají také jídla vegetariánská (8 %).

Projekt je postavený na souboji dvou kuchařských es a v přeneseném smyslu proti sobě soutěží i česká a slovenská kuchyně. Do souboje proti stereotypům a nudě v kuchyni nasadila společnost Boj českého šéfkuchaře Romana Pauluse a slovenského šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se bude každý týden odehrávat na webové stránce www.kuchynelidlu.cz.

Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Alcron přišel z pražského hotelu Hilton, kde působil jako Sous Chef restaurace Czech-House Grill & Rotisserie. Má mnoho zkušeností ze zahraničí – působil mj. v londýnském hotelu Savoy, půl roku strávil na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II. na cestě kolem světa. Poznatky získával na mnohých školeních (The Emirates Academy of Hospitality Management) a stážích v restauracích oceněných michelinskou hvězdou (La Pergola v Římě, Maison du Boeuf v Bruselu). V roce 2004 se stal Mladým manažerem roku vyhlašovaným Národní federací hotelů a restaurací ČR. V hotelu Alcron navázal na úspěšný projekt vaření pro veřejnost a vede populární lekce vaření pro děti.

Marcel Ihnačák

Už jako 23letý se stal šéfkuchařem luxusní pražské restaurace Století, kde vařil pro prezidenty Višegrádské čtyřky, Karla Gotta, Seana Conneryho či Calvina Kleina. V roce 2003 působil v londýnské restauraci Pied-á-Terre oceněné dvěma michelinskými hvězdami, která patří mezi pět nejlepších v Londýně. Dva roky vařil v restauraci Jamieho Olivera jako Sous Chef. Po návratu na Slovensko pracoval jako šéfkuchař restaurace Liviano, Fashion cafe, AuCafé a Executive Chef hotelu Double Tree by hilton v Bratislavě, kde měl na starosti kuchyni i během Mistrovství světa v hokeji. V roce 2010 mu vyšla kuchařka Radosť variť, která se stala bestsellerem. Brzy mu vyjde další kuchařská kniha. Už několik let předvádí své kuchařské umění i ve vysílání TV Markíza.

Autor:

Reklama
V novinách publikujeme 20% zpráv ČTK.

Zjistit víc

Štítky:
Další články z rubriky
Komentáře ke článku Pravidla a návod

comments powered by Disqus

Reklama
Vesmír
Vesmír

Philae mlčí, ale poslal údaje; ESA je spokojená
Fotogalerie

Soutěže
Soutěže

Kniha Tradiční i netradiční pletení, vstupenky na koncert ZAZ

Velikost textu: a a A